Pozor na alergény na vianočnom stole

Autor: Lekári radia | 22.12.2014 o 9:15 | Karma článku: 3,18 | Prečítané:  734x

Som alergická na orechy a jablká, ale na sviatky ako Vianoce si doprajem trošku aj zo „zakázaného ovocia“. Hneď sa síce vyhádžem, mierne opuchnem, no orechy mám proste rada. Napadlo mi, či by som sa nemohla predpripraviť tak, že si dám histaminiká predtým. Nezmiernim tým aspoň silu reakcie? Michaela z Rohožníka. 

Odpovedá MUDr. Marián Jančár z alergiologicko – imunologickej ambulancie Nemocnice Malacky

Zaujímavá úvaha :-)  Ako človek jej rozumiem, lebo chuť na niečo konkrétne sa oklamať ani nahradiť alternatívou veľmi nedá. Navyše štedrovečerný vianočný stôl patrí už tradične k najplnším a najpestrejším, orechy a jablká sú u nás súčasťou tradície. Aj preto je táto najbohatšia hostina v roku koncentráciou najvýraznejších alergénov, ktoré môžu pokojnú atmosféru sviatkov zmeniť na stav pohotovosti. Zažil som to v službe, najmä v poslednej dobe, nie raz.

K najvýraznejším alergénom patria ryby, med, orechy či tropické ovocie. Naša tráviaca sústava nie je prispôsobená na potraviny, ktoré majú svoj pôvod inde, aj keby boli neviem ako kvalitné. Niektorí z nás si okrem toho sadajú za štedrovečerný stôl doslova vyhladovaní pôstom, resp. so záväzkom dohnať v jedle všetko, čo počas roka zameškali.

Kombinácia alergénov a väčšieho množstva jedla skonzumovaného navyše v krátkom čase môže spôsobiť aj u nealergikov reakciu podobnú alergickej. Vezmite si, že v priebehu povedzme dvojhodinovej večere sme schopní do seba natlačiť celodenný objem stravy nezriedka zapíjaný alkoholom. To je pre žalúdok šok, s ktorým sa musí vysporiadať.

Nepoviem asi nič nové, základom zostáva vyhnúť sa potravinám, na ktoré sme alergickí. Uľahčiť nám to môže spôsob úpravy. Zahriatím nad 40-50°C sa väčšina potravinových alergénov zničí. Na to sa však nedá úplne spoliehať, medzi pacientmi sú totiž aj takí, ktorí budú napriek tepelnej úprave reagovať precitliveno. Treba si tiež uvedomiť, čím jedlo zdobíme. Vo Vašom prípade napríklad orechové alebo jablkové koláče. Tie síce prešli horúcou rúrou, pokiaľ ich ale navyše posypete orechmi, tieto už tepelnou úpravou neprešli. 

Ak si teda nedáte pozor, nasleduje alergická reakcia. Časť príznakov ste popísali, pridám opuch hrtana, ktorý sťažuje dýchanie, svrbenie, fľaky nepravidelného tvaru, ale aj kŕče v bruchu, hnačku, zvracanie či mdloby. Sú to v podstate najčastejšie a najnebezpečnejšie reakcie tzv. anafylaktického typu. Môžu nabrať veľkú intenzitu až do podoby anafylaktického šoku. Chemicky sa v tele stretnú dve biologické zložky, konkrétny alergén a špecifická protilátka, čo je veľmi rýchle stretnutie, preto je aj vonkajší prejav na človeku taký rýchly.

Vás sa to síce už netýka, ale reakcie u detí sú omnoho výraznejšie. Je to dané najmä priemerom trubice hrtana. U malého dieťaťa má cca 3-4 mm, čiže keď dôjde k opuchu sliznice hrtana, dochádza k zúženiu trubice aj o 2 mm a na príjem kyslíka zostáva iba 1 mm. Dýchanie je automaticky sťažené, následne sa pridáva opuch jazyka, pier, čo sú pocity dusenia. U dospelého človeka je priemer trubice väčší, preto aj pri opuchu zostáva pomerne veľký priestor na dýchanie.

Samozrejme, nie vždy musí mať alergická reakcia anafylaktickú podobu, resp. až šok. Je výhodou, čo je aj Váš prípad, ak vieme, na čo sme alergickí. Pri potravinách to zisťujeme prostredníctvom krvných testov. Asi Vás teraz nepoteším, ale užitie antihistaminík, aj vo väčšom množstve vopred, nie je riešením. Telo si nedokáže vytvoriť akúsi predzásobu protilátok, aby následný príjem alergénu nevyvolal reakciu.

V prípadoch, kedy o svojej alergii netušíme a reakcie organizmu nás prekvapia, dokonca nie je dobré, siahnuť po antihistaminikách ani po jedle. Čas totiž hrá proti nám. Ich účinok nastupuje do 10-15 minút po podaní, čo vzhľadom na rýchlosť nástupu anafylaktickej reakcie môže byť neskoro. Najmä pri deťoch, kde je intenzita prejavov výraznejšia. Je potrebné okamžite volať záchranku, užitočné je zároveň špecifikovať, čo presne sa stalo. Často sa totiž počas prevozu intubuje, t.j. zavádza sa rúrka do priedušnice, aby sa zabezpečila priechodnosť dýchacích ciest a nie každá sanitka je na to patrične vybavená.

Bohužiaľ, tieto situácie sú čím ďalej, tým častejšie. Pred 7-10 rokmi to bolo pomerne výnimočné, pri dnešnom zložení stravy, kedy sa naše jedálničky globalizujú, sa výskyt reakcií zvyšuje.

Odporúčam Vám vzdať sa potravín v surovom stave, na ktoré ste alergická a užiť si pokojnú sviatočnú atmosféru bez zbytočných alergických reakcií.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Výbuchy po futbalovom zápase v Istanbule zabili 29 ľudí

K explóziám došlo hodinu po zápase medzi Besiktasom a Bursasporom.

EKONOMIKA

Technic sa nedá naučiť. Ako sa učiteľ stal dizajnérom Lega

Rád si z lega skladal veci, na ktoré nemal návod.

DOMOV

Smer chce byť politicky nekorektný aj robiť poriadky v osadách

Novými podpredsedami sú Blanár a Žiga.


Už ste čítali?